Logo
Logo

Zprávy z internetu

Zobrazení vybraného článku:

07.12.2020 18:52
Šumava

Jídelníček Šumavy a Pošumaví byl vždy velmi jednoduchý a prostý. Základem byla jídla z brambor, zelí nebo uzeného masa. Velmi oblíbené byly knedlíky ze syrových brambor (bosáky, drbáky) a k tomu velmi často kyselé zelí v různých úpravách. Hospodyně hojně dávaly na stůl karásky (malé houstičky), lívance, šlejšky (šišky) sypané mákem nebo tvarohem, třepanky (placky), lepenec, trhanec a další. Různé druhy bramboráku se pekly hlavně k polívkám a k večeři. Například vošouch, cmunda – bramborová placička na omastku pečená, silnější, ze syrových bramborů majoránkou a česnekem kořeněná nebo bramborák kynutý (báč), který se upekl v pekáčku v peci. Ze sladkého

pečiva se hlavně pekly buchty, vdolky, koláče, sladké svítky nebo záviny. K masu se zase podávaly různé druhy omáček – koprová, houbová, cibulová, smetanová, z kysaného zelí. Chleba si většinou hospodyně pekly sami a někde se pekl i rozpek, což bylo chlebové těsto s jablky. Během zimního období si kuchařinky museli vystačit s tím, co během léta usušily, zavařily nebo naložily.   Připravuje: Miroslav KŮS ANDRES Foto: archiv autora      

Sdílet e-mailem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet přes WhatsApp Sdílet přes Telegram