Logo
Logo

Zprávy z internetu

Zobrazení vybraného článku:

08.10.2020 07:48
Šumava

  Hnětýnky. Recepty se liší pomalu vesnice od vesnice. Pečou se jak kynuté, tak piškotové. Někde se vykrajují, jinde se plní do formiček. Strakonické Suroviny: 3 vejce (sníh) 70 dkg polohrubé mouky 40 dkg moučkového cukru 50 dkg másla 1 lžíce rumu 1 prášek do pečiva citronová kůra. Utřeme moučkový cukr se žloutky. Přidáme změklé máslo, utřeme. Pak přidáme mouku, prášek do pečiva, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do směsi. Formičky vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme formičky do cca 1 cm výšky těsta. Hnětýnky v troubě pečeme na 150

°C cca 30 minut. Poté vychladlé hnětýnky poléváme citronovou nebo rumovou polevou a zdobíme drobnými cukrářskými ozdobami na hnětýnky. Budeme mít cca 24 hnětýnek. Hnětýnky makové (Nezdice) Suroviny: 50 dkg polohrubé mouky 1 droždí (kvásek) 4 dkg másla 4 dkg cukru 2 žloutky asi 2 dcl mléka náplň: 15 dkg máku rozinky mandle cukr 2 dcl mléka 1 lžíce povidel Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Poté rozválíme na 2 pláty. Jeden potřeme nádivkou a přikryjeme druhým plátem. Vykrajujeme hnětýnky, potřeme vejcem a pečeme. Staročeské hnětýnky (1927) Suroviny: 3 žloutky 1/4 l smetany 20 dkg práškového cukru 25 dkg másla 50 dkg hladké mouky 1 droždí (kvásek) Vypracujeme hladké těsto, které dáme kynout. Poté vykrajujeme hnětýnky, které potíráme žloutkem a zdobíme mandlemi. Pečeme zvolna asi 25 minut. Hnětýnky pohorské (Vůně dobrot z podhůří Šumavy) Suroviny: 1 kg hladké mouky 40 dkg moučkového cukru 75 dkg másla 5 žloutků 1 vanilkový cukr trocha rumu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout. Pak vykrajujeme hnětýnky a pečeme v teplé troubě. Pečené cukrujeme nebo poléváme bílkovou polevou. Hnětýnky šumavského podhůří (Vůně dobrot z podhůří Šumavy) Suroviny: 50 dkg másla 80 dkg polohrubé mouky 20 dkg hladké mouky 25 dkg moučkového cukru 5 žloutků špetka soli půl lžičky prášku do pečiva 2 lžíce rumu 1 vanilkový cukr Vypracujeme těsto, do kterého postupně zapracujeme 4 lžíce smetany. Těsto necháme odležet do druhého dne. Formičkami vykrajujeme hnětýnky a pečeme. Zdobíme cukrovými kytičkami. Hnětýnky z Malče Suroviny: 40 dkg hladké mouky 1 prášek do pečiva 20 dkg moučkového cukru 1 vanilkový cukr 25 dkg másla 2 žloutky 60 ml smetany 1 lžíce rumu Mouku a moučkový cukr prosejeme na vál, přidáme prášek do pečiva, vanilkový cukr, máslo, žloutky, smetanu a rum. Vypracujeme těsto, které necháme v lednici odležet přes noc. Na pomoučeném vále vyválíme plát, z něho vykrajujeme větší hnětýnky, klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 10 minut dorůžova. Zdobíme dle libosti.   Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ            

Sdílet e-mailem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet přes WhatsApp Sdílet přes Telegram