Zprávy z internetu
Zobrazení vybraného článku:
JEHNĚČÍ NÁDIVKA (Přešticko) 25 dkg pečeného jehněčího masa 25 dkg uzeného bůčku 6 housek 3 vejce Mléko Sekané kopřivy,petželka Sůl, pepř Housky nakrájíme na kostičky a necháme nasáknout mlékem (nesmí plavat). Maso nasekáme a promícháme se žloutky. Vymačkáme housky, přidáme je k masu a zlehka zapracujeme sníh z bílků. Promícháme s bylinkami a ochutíme solí a pepřem. Dáme do vymazaného pekáčku a pečeme při 180 st. asi 30 minut. VELIKONOČNÍ NÁDIVKA (Maleč) 25 dkg vařeného vepřového masa 25 dkg hovězího vařeného masa 25 dkg uzeného masa 4 rohlíky 5 vajec (sníh) Jarní bylinky (kopřivy, petrželka, pažitka, listy pampelišky)
Mléko Sůl, pepř Postup jako u první nádivky. NÁDIVKA (Vůně dobrot z podhůří Šumavy) 30 dkg kuřecího nebo králičího masa 3 dkg vepřového masa 30 dkg uzeného masa 10 rohlíků 10 vajec 1 cibule slanina Bylinky (kopřivy, popenec,petrželka,listy pampelišek,…) Muškátový květ, pepř, sůl Maso uvaříme a nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme a zalijeme vývarem z masa a necháme nasáknout. Na slanině podusíme cibulku. Vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a nasekané bylinky promícháme s rohlíky a nakrájeným masem. Směs dáme do pekáčku, který jsme vymazali a vysypali strouhankou a pečeme zvolna asi 45 minut. DRŮBKOVÁ NÁDIVKA (Nahořánky) – je to taková dietní verze nádivky Kuřecí drůbky (játra, srdíčka, možno i žaludky) Máslo na osmažení drůbků 5 dkg másla 2 vejce (sníh) 2 lžíce nasekaných mandlí 3 housky Smetana na namočení housek Muškátový květ, sůl, pepř Sekaná petrželka Drůbky nakrájíme a udusíme na másle. Housky nakrájíme a namočíme do smetany. Máslo utřeme se žloutky, přidáme drůbky, namočené housky, petrželku, ochutíme kořením a lehce promícháme se sněhem a mandlemi. Dáme do vymazaného pekáčku a zvolna pečeme. VELIKONOČNÍ KOPŘIVOVÁ NÁDIVKA 30 dkg uzeného masa, 2 hrsti mladých kopřiv, 5 vajec (sníh), 5 rohlíků, mléko, sůl, uzená slanina Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme je nasáknout mlékem. Lehce vymačkáme, přidáme žloutky, nasekané uzené maso, spařené a posekané kopřivy, osolíme a zlehka zapracujeme sníh z bílků. Chlebíčkovou formu vymažeme máslem, pokryjeme tenkými plátky slaniny a naplníme nádivkou. Pečeme zvolna v troubě při 180 °C asi 45 minut, dokud nádivka nemá kůrčičku. MANDLOVÁ NÁDIVKA BEZ MASA 6 rohlíků, 4 vejce (žloutky + sníh), 2 lžíce nasekané pažitky, 10 dkg nasekaných mandlí (spařených a oloupaných), asi 2 dl smetany, hrst mladého špenátu, 1 cibule, 1 lžička muškátového květu, sůl, pepř, máslo do pekáčku Den staré rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou. Necháme nasáknout. Přidáme spařený a nasekaný špenát, žloutky, pažitku, mandle, drobně nakrájenou cibuli a dobře promícháme. Osolíme, lehce opepříme, přidáme květ a zapracujeme sníh z bílků. Pekáček vymažeme máslem, dáme nádivku a pečeme při 185 °C do zlaté barvy. Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ