Logo
Logo

Zprávy z internetu

Zobrazení vybraného článku:

18.12.2017 15:33
Šumava

  VÁNOČKA STRAŠÍNSKÁ 1 kg polohrubé mouky, 20 dkg másla, 10 dkg práškového cukru, 5 dkg kvasnic, 4–5 dcl vlažné sladké smetany, 1 vanilkový cukr, 15 dkg rozinek předem namočených v rumu, 15 dkg nasekaných mandlí, kůra z 1 citronu, špetka muškátového oříšku, 5 žloutků, špetka soli Kvasnice zmladíme v troše smetany, cukr utřeme se žloutky a zaděláme do mouky s vanilkovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo, kůru a muškátový oříšek. Těsto dobře vypracujeme (vytloukáme) a necháme kynout. Pak vmícháme rozinky, mandle a necháme opět kynout. Upleteme vánočku, kterou potíráme žloutkem se smetanou, podle libosti ještě posypeme mandlemi a zvolna pečeme

asi 1 hodinu. Upečenou vánočku potřeme smetanou a cukrujeme. VÁNOČKA NEZDICKÁ 1 kg hladké mouky, 5 dkg kvasnic, 2/3 l vlažného mléka, 50 dkg másla, 20 dkg cukru, 6 žloutků, špetka soli špetka mletého anýzu a muškátového oříšku, vanilkový cukr, citronová kůra Zaděláme těsto, přidáme podle chuti spařené rozinky a necháme kynout. Spleteme vánočku, potřeme vejce a sypeme mandlemi. Pečeme zvolna asi 1 hodinu. VÁNOČKA Z OSTRUŽNA 30 dkg másla, 1 kg polohrubé mouky, 4 vejce, 1/8 l mléka, 6 dkg kvasnic, 14 dkg cukru,14 dkg rozinek a stejně mandlí, kůra z citronu, 2 strouhané hořké mandle Vypracujeme těsto, které zaděláme večer a necháme do rána kynout. Potom upleteme vánočku, potřeme žloutkem s mlékem, posypeme mandlemi a pečeme v mírné troubě.   Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ      

Sdílet e-mailem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet přes WhatsApp Sdílet přes Telegram