Zprávy z internetu
Zobrazení vybraného článku:
ČESKÉ BUDĚJOVICE 29. 10. 2024 – V průběhu uplynulých 43 týdnů letošního roku zaznamenali hygienici v Jihočeském kraji celkem 3 039 případů černého kašle /pertuse/, v minulém týdnu přibylo 29 nových případů, to je nejmenší týdenní nárůst od pátého kalendářního týdne roku, kdy v kraji začalo docházet k prudkému růstu počtu onemocnění především mezi středoškoláky. V Jihočeském kraji registrují hygienici aktuálně 3 039 potvrzených případů pertuse. Největší počet nových případů v uplynulém týdnu z hlediska věku pacientů registrovali mezi dospělými ve věkové skupině 55-64 let a mladšími školními dětmi v kategorii 5–9 let a to po 5, žádný případ nebyl
zaznamenán mezi mladými ve skupině 15 – 19 let. „Nejvíce případů celkově od začátku roku registrujeme stále mezi středoškoláky, v kategorii 15-19 let je od začátku roku celkem 683 případů, mezi dospělými v kategorii 45–54 je aktuálně 439 případů, další věkové kategorie mají výskyt nižší. Co se týče srovnání jihočeských okresů, největší výskyt je dlouhodobě na Českobudějovicku, kde máme 1 118 evidovaných případů, na Jindřichohradecku je 503 případů. Zbývající okresy našeho kraje mají výskyt podobný a pohybuje se od 259 případů na Táborsku po 317 případů na Prachaticku. Mezi dětmi do jednoho roku jako nejzranitelnější věkové skupiny registrujeme 49 případů, v minulém týdnu přibyl v této kategorii jeden nový případ,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Případy podle okresů Jihočeského kraje k 43. týdnu 2024: CB: 1 118 CK: 284 JH: 503 PI: 293 PT: 317 ST: 265 TA: 259 (tz-khs) Informujeme: Česká republika se stále potýká se zhoršenou kvalitou ovzduší. To má negativní dopad na zdraví obyvatel Respiračních infekcí týden od týdne přibývá PŘEČTĚTE SI U NÁS: Deník Metro – 29. října 2024 Cyklisté podzim nebalí: Buďte vidět, nebo zmizíte z cesty navždy! Správa NP Šumava je připravena na řešení konfliktních situací s „problémovými“ vlky Čtvrtina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složení