Zprávy z internetu
Zobrazení vybraného článku:
Když se po první světové válce na Šumavě začalo péct vánoční pečivo, byly to především vanilkové rohlíčky, linecké koláčky, pracny a zázvorky. Nutno předeslat, že formičky na tato pečiva byly poměrně velké. Plechové formičky na pracny měřily 10 – 12 cm, linecké se příliš nelišily od hnětýnkových a vanilkové rohlíčky se vyklápěly z dřevěné formy o rozměru 8 -10 cm. Ostatně – ještě dnes je můžeme najít v leckteré komoře opatrované se vzpomínkou na babičku. Vyráběli je místní řemeslníci a těm záleželo především na festovní práci. Snad to bylo i z úsporných důvodů, kdopak měl tenkrát čas vypichovat nějakou
drobotinku. Hospodář a chasa si alespoň pochutnali na pořádném rohlíčku. Zdroj: Vůně dobrot z podhůří Šumavy Připravila: Lucie KOHOUTOVÁ