Zprávy z internetu
Zobrazení vybraného článku:
Na Zelený čtvrtek se na připomenutí Jidášovy zrady pečou velikonoční jidášky (někde ovšem už ve středu, aby se ve čtvrtek mohly jíst za svítání). Typické velikonoční pečivo z kynutého těsta má většinou tvar krouceného provazu (symbolizuje tak to, že se Jidáš po zrazení Krista oběsil). Jidáše se tvarovaly i do podoby různých zvířátek, mláďátek a ptáčků, aby přivolaly jaro. Kdo jedl Jidáše na Zelený čtvrtek, byl po celý rok chráněn před hadím uštknutím. Velikonoční jidášky (Kvilda): Suroviny: 500g polohrubé mouky 250 ml smetany 2 žloutky 12 dkg cukru krupice 10 dkg rozpuštěného sádla 1 droždí (kvásek) 1 lžička
nastrouhané citronové kůry špetka soli Z poloviny vlažného mléka, trochy mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme rozpuštěné sádlo, zbylé vlažné mléko a žloutky a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pak necháme kynout na teplém místě. Po nakynutí z těsta tvarujeme válečky tenké asi 1,5 cm, dlouhé cca 20 cm, a stáčíme do spirálek nebo esíček, ale můžeme vytvořit třeba i uzlíky, ptáčky a pod. Pokládáme na pečící papír, necháme ještě chvíli vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme dozdobit mákem, mandlemi a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení se potíráme horkým medem. Jidáše medové (Strašínsko) Suroviny: 50 dkg polohrubé mouky 10 dkg medu 10 dkg másla 1 droždí (kvásek -cukr, droždí, teplé mléko, troška hl. mouky) 2 žloutky špetka strouhaného muškátového oříšku 1/4 l vlažného mléka špetka soli citrónová kůra žloutek se smetanou na potření před pečením medové máslo: 10 dkg másla s 10 dkg medu moučkový cukr na posypání Med s máslem mírně ohřejeme a umícháme. Přidáme žloutky a chvilku třeme. Přidáme mouku, citronovou kůru, oříšek a kvásek. Vlažným mlékem zaděláme těsto. Necháme kynout na 2 hodiny. Po vykynutí vyvalujeme pramínky, které stočíme do spirálky, konec zastrčíme do středu. Dáme na plech a potřeme žloutkem se smetanou. Pečeme při 190 st. asi 10-15 minut. Potíráme i během pečení. Po vytažení necháme chvilku vychladnout, rozkrojíme a promažeme medovým máslem. Jidášky pašijové (Maleč) Suroviny: 25 dkg hladké mouky 25 dkg hrubé mouky ¼ l mléka 12 dkg cukru 1 droždí (kvásek) Citrónová kůra 12 dkg másla Špetka soli Po vykynutí vyvalujeme pramínky, které stočíme do spirálky, konec zastrčíme do středu. Dáme na plech a potřeme žloutkem se smetanou. Pečeme při 190 st. asi 10-15 minut. Po vytažení z trouby potíráme teplou smetanou s medem a cukrujeme. Jidáše ořechové (1927) Suroviny: 50 dkg hladké mouky 1 droždí (kvásek) 10 dkg cukru krupice 10 dkg másla 3 vejce asi 250 ml mléka 20 dkg mletých ořechů 1 vanilkový cukr citrónová kůra na potření máslo s rumem nebo medem moučkový cukr na posypání Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, se špetkou cukru a dvěma lžícemi mouky ho zamícháme a necháme na teplém místě vyběhnout. Do mísy s moukou přidáme vejce, vanilkový a krupicový cukr, rozpuštěné máslo, ořechy, přilijeme kvásek a dobře propracujeme. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vlažného mléka. Jakmile je těsto spojené, přeložíme je na vál, dobře propracujeme dohladka a pod utěrkou necháme na teplém místě alespoň 1 h vykynout. Z vykynutého těsta tvarujeme různé uzlíky, houstičky, preclíčky. Na plechu je necháme ještě dalších 15 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 10–15 minut dozlatova. Foto: Jidáše medové Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ